dimarts, 18 de juliol del 2017

Lleida a pesar de l' historia

LLEIDA  A PESAR DE LA HISTORIA

La ciutat ja existia abans dels romans.Per allí han passat molts pobles i cultures diferents.Els estralls de la Guerra Civil del 36 eren molt visibles quan nosaltres érem petits.Molta casa abandonada després d'un bombardeig , d'altres ensorrades pel pas del temps. Amb l'Estat de les Autonomies va semblar que es movia .Però a 1992 tot va canviar. Els diners de l'Olimpíada de Barcelona van fer el miracle. Ara es una ciutat nova, maca, molt neta i ben organitzada. Han configurat un poble de pagesos i comerciants, aquells que s'adapten a tot perquè la vida els ha forçat a fer-ho.Valoren el bon menjar, la terra i les tradicions.Es diverteixen i treballen.

La millor època per visitar Lleida es a la primavera


QUE FER? 
Te una certa quantitat coses per veure de manera que cal fer un horari i planificar .No perdeu el dia !

Mati cap a les 10h: visita al castell de la Suda,
 Palau del Rei
Seu vella.
Necessitareu sobre una hora 30 o més.Recomanable visita guiada.
Mes avall us expliquem perquè val la pena (i molt) visitar aquest important lloc històric. 

11h 30: passeig visitant el centre medieval i barri antic de la ciutat.La Paeria (ajuntament).
Pel passeig compteu 30 mn, a peu pel centre de la ciutat.Quan baixeu del castell aneu cap a la Paeria (Carrer Major) ; seguiu a la dreta cap a  la nova catedral barroca i torneu en direcció contrària cap a la Pl de la Sal fins al final .Carrer cap a la dreta  i carrer cap a l'esquerra. La ciutat medieval es petita.
Es un dels escassos castells templers documentats que ens queden.Allí es va allotjar Jacques de Molay, ultim cap templer, abans de ser executat.
Els templers controlaven la seguretat de les rutes en els llocs de frontera. Al Segrià va ser  frontera inestable durant segles, en les guerres  contra els àrabs

EL CASTELL DE GARDENY mes 
Visites i preus

Ruta domus templi de castells templers


Després de la Guerra Civil de 1936 Franco, que havia convertit el front de  Segre (Lleida en aquest cas)  en un gran cementiri, va enterrar sota el castell mes de 250 persones. Mai sabrem qui eren . Les va barrejar amb moltes tones de ciment per no ser reconegudes, mentre feia obres als sotes de la fortificació.Franco mai es va caracteritzar per la seva compassió ni pels sentiments humans. 
L'edifici , que estava molt destruït , tenia un us militar important per aquells anys .A pesar dels morts de la guerra civil ha sofert una fantàstica reconstrucció d'utilitat civil i cultural.

Dinar cap a les 14h al col·legi d'Arquitectes .Regentat per Anna Roig de l'antiga Fonda Roig, es un lloc molt recomanable .Te bona cuina i molt bon preu. Diumenge només obre per a grups. 
Carrer del Canyeret, 2, 25007 Lleida( entre el castell i el carrer Major).
Telèfon: 973 22 89 30. Email: antigacasaroig@hotmail.com 
Si fa calor es un lloc ideal. Un extens parc bonic i verd, a les vores del riu Segre, el riu de Lleida.Si el clima ho permet , feu l'itinerari noucentista i deixeu el Parc pel final. Serà un moment de relax i felicitat abans de la tornada.

16h 30: si no fa calor o fred excessius  podeu iniciar la ruta del noucentisme pels carrers  propers al riu . Si el problema es la calor haureu d'esperar a mitja tarda, quan el sol baixa.

Es tracta d'un itinerari molt maco sobre les millors cases de la ciutat construïdes entre 1915 i 1940.Agafeu el plano i aneu caminant pels carrers seguint les indicacions (principalment carrers Major i Bloomer)
Compteu 2h mínim! En aquests cassos es fan fotos, es miren detalls de les cases , girem a la dreta i a l'esquerra per veure millor... no es gaire llarga però si plena de detalls macos i interessants.Comenceu al carrer Major, el de la Paeria, seguint endavant fins al final i torneu pel de sota, el que dona al riu.S'acaba a l'estació de tren (Lleida-Pirineus)  realment un primor d'Estació.
 ESTACIO DE LLEIDA ( Lleida-Pirineus)

 
Es una de les més maques del nostre país i d'estil noucentista.Te un cos central i dues torres  una a cada banda, en arquitectura movimentada.
Lleida pertany a la ret de Renfe i el tren dels llacs a FGC.
Antiga estacio Lleida

ACCESSIBILITAT
Que fer a LLeida adaptat

GASTRONOMIA
A Lleida hi fa molt fred i molta calor. Cultiven principalment blat i cereals. La gastronomia es refereix a productes de pasta com ara coques de recapte, fruita ( hi ha molt arbre fruiter), porc i embotits  i els tradicionals cargols per els dies de festa grossa.

  • RUTES I NATURA

    La comarca de LLeida es El Segrià, capital Lleida.Està regada pel riu Segre el qual te diversos canals.
  • Ruta familiar : ginkama troba 8 tresors
    • ruta 2
    •                           La millor època per visitar Lleida es a la primavera

    • L'espectacle desl arbres fruiters: la província de Lleida te grans extensions d'arbres fruiters que ,en arribar la primavera, tenen una esplendorosa floració . Vegeu a Aitona, Torres de Segre, Maials i Alcarràs, entre d'altres.
PER SABER-NE MES:
 Lleida ja existia a l'època dels Ibers i dels romans.Al parc hi ha l'escultura de Juli César .Hi es per una gran batalla que s'hi va donar durant la conquesta romana d'Espanya .

Combé explicar que Suda vol dir castell i que es d'època àrab (segle VIII). Lleida va ser un bastió molt important musulmà des d'un bon principi.Els seus líders eren els Cassi (Qassi, arabitzat ) , uns hispanoromans que van decidir convertir-se a l'Islam per tenir poder. En aquell moment l'Islam era lo mes avançat i modern, lo mes actiu i avançat que es coneixia.
Totes les generacions han hagut de prendre decisions difícils i arriscades, importants en aquell temps, que potser son considerades intranscendents segles mes tard. Al segle VIII els habitants del nostre país es debatien entre el nou model àrab, modern, entusiasmant i el de Carlemany, que volia representar l'imperi romà.El debat estava molt polaritzat.En un moment donat Carlemany va cometre una falta greu: no donar suport als pamploniques , faltant a la seva paraula que, per vassallatge, tenia poder de llei.Llavors el varen esperar a Roncesvalles i va sofrir una gran derrota.I no va ser ni de lluny l'única revenja! Totes les forces anti-Carlemany es  bolcaren contra ell i els Cassi i altres es decantaren definitivament. Anys mes tard l'il·lustre emperador de la barba florida va recuperar posicions i al final es considerat el primer polític de la Unió Europea i un home històric i de gran prestigi.
Els Qassi estan pintats  als murs del palau de Amra (Jordània). En uns esplendents murals ,es mostren els caps dels nous països conquerits pels islàmics fins aquell dia .
 No creieu que els musulmans no poden pintar retrats : les seves lleis han canviat al llarg dels segles, com totes les dels demés .Res es immòbil.
Aquesta família de  mandataris van  exercir el poder fins el 920 DC, moment en que d'Abderrama III i els seus almoràvits van canviar la família en el poder.
Lleida era el lloc d'on sortien totes les razzies importants: agafaven l' Strata Franciscana ( carretera cap a Calaf, Manresa i Vic) i arrasaven.També cap el sur, de Manresa al Baix Llobregat.No pensem que fossin mes ferotges que els almogàvers de Roger de Llúria , els huns d' Attila o altres pobles similars.
Els àrabs  varen estar a Lleida uns 400 anys.
 Molt mes que una expansió religiosa era un fet de poder: determinar qui manava a la zona i quines innovacions eren capaços de fer. Durant molts anys els seus habitants eren berbers, no parlaven àrab ni eren islàmics. Encara que pertanyien al Califat de Damasc. Mes tard els varen obligar a convertir-se, parlar àrab i canviar els seus cognoms berbers en omeies.
A l'any 1000 la frontera cristiana es va anar consolidant ,marcant com a tal el riu Llobregat. Les  razzies van disminuir .L'última documentada es al 1100 a St Benet de Bages. Es va crear una franja molt amplia al voltant de la frontera, governada pels templers.
Hi vivien els islàmics que no volien marxar i els cristians que no volien deixar la seva antiga vida, tots junts. Hi havia molt comerç i intercanvis diversos (negocis, serveis d'idiomes, monedes, oficis propis de cada grup cultural , serveis diversos , casaments...). Aquesta situació es un dels possibles determinants de la psicologia lleidatana.

Per saber-ne mes:
Llibre on line per Josefa Mutge Vives. CSIC , Barcelona 1992.ISBN 8400072367. -171pp.

L'aljama sarraïna de Lleida a l'edat mitjana: aproximació a la seva història - Josefa Mutgé Vives -


LA SEU VELLA A LA GUERRA CIVIL
 
Durant la Guerra Civil la Seu Vella era la residencia de treballadors forçats. Com a tot arreu hi havia un del camp de concentració que reconstruïa edificis i canals danyats per les batalles.Només que treballaven gratis i molts morien de gana i malalties.
Hi havia incontrolats que els disparaven , quan sortien en llibertat o quan miraven per la finestra.Porcioles (si... el Porcioles anys mes tard  alcalde de Barcelona) n'era el Governador. Va detenir alguns d'ells i els va fusilar ,com escarment , però no es va arreglar la situació: seguien matant "Rojos" , perquè no els agradaven i perquè els seus crims quedaven impunes.Oficialment constaven com atacs de cor.
Entre els bombardejos i la batalla de LLeida (Front del Segre)  la xifra de morts a la ciutat era  elevadíssima.No contents amb aquest sofriment, Franco , que tenia mig buit el Valle de los Caidos, va inhumar milers de cadàvers  al 1959.Sense coneixement dels familiars, els va trasl.ladar al Valle per omplir els buits.


Es un dels tremendos temes de la Memòria històrica : recuperar els cadàvers dels familiars enterrats al monument franquista dels vencedors. Treure'ls del descans etern, al costat de l'home que els va assassinar.

FESTES
A Lleida es celebren tres festes majors: la de Sant Anastasi, la de St Jaume ( aplec amb fanalets de St Jaume)  i la de St Miquel que te una Fira agrària des de fa centenars d'anys. 
No us les perdeu, que son molt maques!

GASTRONOMIA
Bunyols de Lleida. 
Aquestos son dolços i es mengen principalment per Quaresma, amb les restriccions que la religió imposa sobre menjars.Però son bons tot l'any !
Torrades de Santa Teresa ( Torrijas en cast.)
Es mengen i se'n fan concursos a molts pobles per l'octubre, quan comença el fred.Es signe  de festa ,sigui col·lectiva o familiar.Cadascú te la seva recepta, competent a veure quina es la millor...

MUSICA CANÓ TRADICIONAL

PREDICCIO METEOROLOGICA per municipis : Lleida





Com arribar  i com moure's
Està al mig d'una gran plana i en conseqüència està molt ben comunicada. De sempre ha sigut la ruta Barcelona - Madrid  passant per Saragossa.L'estació de tren i la FCG   que van als Pirineus (Tren dels llacs) , estan al mateix lloc Els passatgers ho tenen molt ben coordinat.
Apart de l'autopista te trens Ave i altres.
www.renfe.es : Barcelona  (Estació de França o be Sants-estació).-> Lleida
Els jubilats tenen descomptes del 40% entre dilluns i dijous.

Autobus Alsa Barcelona (Estació del Nord) ->Lleida

En cotxe: Autopista A2 , AP2 i C25- A2 (Barcelona-LLeida). Son 173 km de mitjana i tarda 2h 19.

Rodalies LLeida amb tren

Mobilitat amb bicicleta: rutes segures 

Autobus turistic

Autobusos interurbans per zones

ACCESSIBILITAT
Son aquelles mesures que permeten als viatgers amb cadira de rodes viatjar. Vegeu normes Renfe:
Requisits per a la realització del desplaçament i sol·licitud de ajuda :

Trens d’Alta Velocitat - Llarga Distància, Avant i Mitja Distància Convencional

Si viatja en cadira de rodes, ser portador d’un bitllet per a una plaça específica de mobilitat reduïda i haver adquirit el bitllet amb almenys 36 hores d’antelació a la data del viatge, sent automàtica la reserva d’ajuda.

Si no viatja en una plaça específica de mobilitat reduïda, haver reservat o adquirit el bitllet amb almenys 36 hores d’antelació a la sortida del tren i sol·licitar la necessitat de l’assistència en el moment de la compra, o bé a través del nombre de telèfon 902 24 05 05 amb la mateixa antelació de 36 hores.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada