dilluns, 8 d’octubre del 2018

Tortosa ,l' Horta de Picasso i les Olles de la Guerra Civil


La Dertosa ibera o romana era un port marítim...mentre que ara està a 50km de la costa ! El riu Ebre ha treballat de valent en els últims mil·lennis, aportant gran quantitat de fang i bolcant-lo al mar. L'actual municipi està constituït per nuclis urbans recents : Jesús, Bítem , els Reguers , Camp-redó i Vinallop. Tortosa te una altra característica ben curiosa: quan hi ha un excavació arqueològica , a la mateixa sala hi surten peces iberes, romanes, àrabs o del cristià segle XVIII.El mateix espai està compartir per quatre cultures diferents!!

   


En base a Tortosa coneixerem ciutats, pobles i espais naturals riu amunt.Horta de Sant Joan, Ports de Beseit, els escenaris de la Guerra Civil, Tivenys, Benifallet  ...
L'Escorxador, edifici d'estil mudèjar

 Ciutat a la riba de l'Ebre, es la capital de la comarca del Baix Ebre.Te producció agrícola, comercial i industrial.


S'ha de visitar la catedral amb la Verge de la Cinta, el claustre i la façana posterior.
 El castell de la Suda , enorme castell defensiu d'origen àrab, el seu baluard del segle XVIII i els jardins.
l'Escorxador , edifici molt bonic de tipus mudèjar, on hi ha el museu i l'oficina de turisme. Podeu dinar al davant :te un bon restaurant que te el mateix nom.Tf 977 441 120

El mercat principis del segle XX.
A Catalunya hi ha molt pocs exemplars del Renaixement i Tortosa n'és un cas especial.
Festes renaixentistes: molt acolorides i vistoses, si esteu a la ciutat per aquelles dates no us la perdeu !



Visites guiades a Tortosa: hi ha nombroses rutes temàtiques d'interès.Costen de 7 € a 15€. Veieu.També es pot visitar la façana marítima amb el vaixell Lo Singlador.
A 50 km aproximadament de Tortosa , Horta es un poblet agrícola absolutament diferent de l'activa Tortosa o de l'insípida costa.
Pel camí trobareu , si es època ,tarongers en flor o taronges, que alegren la vista i pugen els ànims.També oliveres centenàries i precioses vistes sobre l'enorme Ebre, el riu més gran del nostre país.El recorregut s'ho val.
A Horta hi teniu que fer com a minin tres coses: saber sobre la relació que hi te amb Pablo Ruiz Picasso, donar una volta pel bonic poblet medieval i dinar a la Fonda Miralles.També podeu preparar la visita als Ports de Beseit o anar-hi , si ja ho teniu a punt.
Per arribar-hi: Hife, estació autobusos Tortosa. O be carretera  C-12 T-330 (39 km) , o C-12 C-43 (53 km).www.viamichelin.es: de Tortosa a Horta de Sant Joan.

Hi va anar per recuperar-se d'una malaltia dels bronquis, acompanyat de la seva amiga Françoise, i hi va descobrir el constructivisme,una ideal genial aplicada a la pintura. No deixeu de veure el museu ( peces reproduïdes) i escoltar les explicacions.Biografia de Picasso.


Els PORTS 

Abans de Beceit  (Beceite)
Espai natural muntanyós de gran bellesa.Hi podeu fer sortides a peu o llogar un 4 x 4 i fer rutes , segons l'itinerari i esforç que us convinguin.Recomanable pels amants de la natura i la fotografia.




Es pot pujar a peu, si esteu ben entrenats, en bicicleta, idem de didem o en 4 x 4.
S'hi pot accedir des del costat de Tortosa , de de Beseit o d'Horta de Sant Joan.Segons el temps de  recorregut i l'itinerari pot costar 20 €, 30€ o 50€/persona.Els 4 x 4 solen ser de 8 pero demanen un minim de 5 persones per sortir.La majoria us venen a buscar a l'hotel i us hi tornen, pregunteu.

Tortosa-Beseit -Fredes a peu

ÀLBUM D'IMATGES

Els Ports 

ESCENARIS DE LA GUERRA CIVIL
No gaire lluny d'Horta i l'Ebre hi ha Gandesa, la Serra de Pàndols , Camposines i diversos escenaris de la Guerra Civil. Allà es va lliurar la Batalla de l'Ebre, tema fonamental de la
Monument a la batalla de la Cota 705 (serra de Pàndols)
nostra historia.Com diuen els nostres pares, la guerra ho va canviar tot: ni dretes ni esquerres, els perdedors van pagar la derrota amb gran duresa i es una de les tragèdies de la historia d'Espanya.

LES OLLES DE CANALETES

El que mes emociona als habitants de la zona , Guerra Civil apart i el mític Ebre,  son les Olles de Canaletes , també anomenats tolls. El nom de riera de Canaletes i molts altres de la comarca ,tenen el
seu origen en els contingents de soldats provinents d'Osona, a l'època de la guerra contra els àrabs . Berenguer IV els va premiar amb cases i terres de conreu, a les que els ex-combatents van batejar amb els noms dels seus orígens.Sentireu Postius, Senties, Muntanyola, l'Estany, Serra...com a Bages i Osona.  Aquesta riera fa congostos , passos estrets i rocosos, mes familiars que els dels Pirineus, mes petits, seguits d'uns gorgs o olles que son un goig. Es un lloc per anar d'excursió, disfrutar de la frescor de l'estiu i banyar-se en aquests gorgs  rodons, profundament rocosos i plens de misteri.
Aquestos paisatges son un dels elegits per l'Institut Geològic de Catalunya (ICGC)  com a lloc especial i preferent.
Hife us transporta el material fins un punt determinat per facilitar la ruta.

A l'altra banda del riu Ebre trobem Tivenys, lloc amb  un antic assentament iber.Encara que te mes per a veure...
Per anar-hi: autobusos Hife Tortosa-Tivenys. O be per carretera  C-237A T-301 (12,5 km.)


Una mica més amunt de Tivenys trobem Benifallet, també a la ribera del gran riu.

Podem visitar La Cova de les Meravelles i del Dos que ho son  tant de tipus geològic com històric    (neolí.
Tambe podem anar riu avall fins a Tortosa amb un llagut (vaixell tradicional de carga de l'Ebre).

Llagut de Benifallet


senderisme: 


PER ANAR-HI: autobusos Hife Tortosa-Benifallet. 3'30 €.O be carretera C12 (25 km).


 
GASTRONOMIA
Coc de poma ( especie de pa de pessic al forn) 
Menjar blanc (crema d'ametlla o avellana blanca) Recepta menjar blanc
Oli del Montsià
Vermut Lehmann


COM ARRIBAR fins a Tortosa

A Tortosa (Tarragona) s'hi arriba amb tren de Renfe (www.renfe.es ) .Amb autobús Hife des de Barcelona i Saragossa. Amb avió fins a Reus i allí transbordar fins Tarragona i Tortosa.
Tren Mitja Distancia (MD)  : Barcelona- Tarragona- línia València.Transbord a l'Aldea fins a Tortosa.
Avio + tren : aeroport de Reus ; tren a Tarragona t; línia València : transbordar a l'Aldea.
Autobús de línia: www.Hife.es ; Tortosa, Barcelona, Tarragona...te moltes línies i horaris.En distancies curtes es ex-cel.lent.Tf 902 119 814.Linies regulars Hife. 
Com mour'es:
En transport public : autobusos Hife. En alguns llocs hi ha tren. Hi ha molt senderisme per fer.Hi ha rutes amb 4x4 i vaixells fluvials(de recreo).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada