dimarts, 24 d’octubre del 2017

Santiago Rusiñol , el pintor de més èxit

Santiago Rusiñol i Prats  es el mes important dels pintors  de la Catalunya del 1900. Els quatre més coneguts a més de'n Russiñol son en Ramon Cases, Isidre Nonell i Joaquim Mir.
Neix a Barcelona fill d'una rica família burgesa del tèxtil.Res semblava dirigir-lo a la vida que va tenir. Pintor d'èxit, escriptor, antiquari i col·leccionista, home de gran atractiu tant a nivell social .Intel·lectual,  lliurepensador, bohemi, pintor, escriptor...una figura difícil de descriure.

BIOGRAFIA

  El seu seu itinerari vital passa per Barcelona, Vic, Paris, Sitges, Aranjuez, Arbúcies i altres llocs.Intentarem fer una ruta seguint l'
Rusiñol: El último rayo de luz. Museu Montserrat
 
OBRA PICTÒRICA

Va néixer al barri de St Pere de Barcelona.Hi farem una volteta.Un lloc amb tallers artesanals  tèxtils des del segle XII. Els carrers estrets i foscos, la humitat, les fortes veus dels veïns quan estant molt junts...son les coses que al nostre home mai li varen agradar,No deixa de ser un barri amb una gran personalitat, un llocs de veïns, d'amos i senyors.No queden telers però si els passatges industrials , l'ambient medieval, les placetes, el reg comtal que dona aigua a la ciutat, l'església de St Pere de les Puel.les que es de l'època de Carlemany...
Quan arriben els telers mecanitzats es creen les grans colònies industrials. Visitarem la Colònia Rusiñol de Manlleu.
Ell no estava fet per dirigir una indústria i gestionar el patrimoni familiar. Després de pensar-ho molt va cedir el poder executiu al seu germà Albert, que ho va fer molt be.I va atorgar a la seva dona plena llibertat per fer servir els diners i administrar-los.Mentre ell...faria el bohemi,




Per anar-hi : tren fins a Vic i després autobús fins a Manlleu. També Sagales Torelló (parada Manlleu). La Renfe te descomptes per 3ª edat i Vic està dins el bitllet integrat T10-6 zones.
Carretera : www.viamichelin.es
 També podeu visitar Vic.
 ACCESSIBILITAT RENFE
  • Renfe te dos tipus d'accessibilitat.En un dels casos es te que comunicar i l'altre no. Atenció: mida màxima cadira de rodes ! Vic, Manlleu, Sitges... hi podeu anar en tren des de Barcelona, per exemple.
  • SAGALES: si es comunica el dia anterior ,  tenen autobusos adaptats amb plataforma.
ELS PRINCIPIS
Amb carro i a cavall :per aquells anys ja pintava . Havia pres classes  al Cercle Artístic de St Lluc i practicat molt a Manlleu i al Montseny. Amb el seu amic Ramon Cases se'n va anar a córrer mon ,pintant escenes rurals. Vegeu l'exposició al museu de vida rural a Esplugues de Francolí.
Això apart podeu anar a la Cova de la Font Major. Un gran jaciment del neolític molt ben arreglat per als neòfits. I es terra de calçotades.
Per anar-hi: www.renfe.es  : Esplugues Francolí.

PARIS
Se'n van anar a Paris (Montmartre): Havien llogat una planta baixa prou
amplia per fer de taller .Es repartien les feines i les despeses...o almenys això expliquen.
Volien viure la vida bohèmia dels artistes i conèixer el mes avançat de la cultura europea.
Un dia que havia gelat va relliscar , carrer avall  , al costerut barri de Montmartre.Es va lesionar un costat en el qual tenia molt dolor, Però els metges no li varen trobar res.
Allò va durar molts anys.A causa dels tremends dolors es va fer morfinòman. Anys mes tard, a Barcelona,van descobrir que un ronyó se li havia necrosat i el varen operar. Després d'allò va deixar la morfina (no l'alcohol) i la vida va retornar a ell.
A Paris va aconseguir consolidar una fama i fer-se conèixer. Era un home molt hàbil socialment, parlava francès, i  era summament divertit i enginyós.
Mentrestant vivia de fer d'antiquari.
Tenia molta vista en els negocis d'art i les col·leccions. També era corresponsal d'art  al diari La Vanguardia a Paris, juntament amb el seu amic Miquel Utrillo.

SITGES
A la tornada a Barcelona exposava a la Sala Parès i descobria Sitges. El que en un principi , era un  tranquil lloc de repòs , es va convertir en el centre de les seves activitats artístiques.

Sitges i Santiago Rusiñol
Col·leccions del Cau Ferrat,
Mes sobre el Cau Ferrat.Directora Vinyet Paynella
Ruta modernista i ruta literària

Havia recuperat la relació amb la seva dona i sentia gran amor per la seva filla. Seguia pensant que el nostre país era pagès, poc avançat, limitat, excessivament religiós i conservador...
També estava compromès amb els intel·lectuals i la cultura amb les seves famoses festes modernistes. Van ser events culturals amb el mes avançat de la cultura del nostre país, que varen durar cinc anys. Ell organitzava la part artística i la seva germana els sopars i les festes, amb ells seus vestits, balls i luxes diversos.
Per anar.hi: 
Tren a Sitges des de Sants Estació (35 mn) i altres estacions .www.renfe.es -> rodalies Barcelona

Autobús e16, Monbus  a Sitges ( te servei nocturn nocturn) .Tf  938937060
Web: http://www.monbus.cat/

Carretera: autopista Barcelona-Castelldefels- Vilanova la Geltrú.


ACCESSIBILITAT A SITGES

GASTRONOMIA
TORRADES  DE NÚRIA RUSIÑOL (Torrijas en castellà)
En les festes modernistes a la germana de Santiago li agradava servir aquestes torradetes, recollides en el llibre de Ignasi Domènec i Puigcercós  : 
 LLaminadures
Necessitem pa sec no gaire gruixut, llet, oli per fregir, melmelada de pruna o al gust de cadascú ,curaçao o algun licor adequat,pinyons o ametlles picades.
Posarem a remullar en llet el pa.Ni tant moll que es desfaci ni tan sec que no es pugui menjar.Fregir-lo pels dos costats.Posar sobre una safata amb tovallons o paper de cuina perquè es deprengui de l'excés d'oli.
Posar en una safata maca amb una capa de melmelada de pruna  sobre les torrades, unes cullerades de licor, ben dispers per sobre .Es decora amb perles d'ametlla o pinyons a trossets.
Aquest plat tenia molt d'èxit entre els seus distingits hostes
 
ARANJUEZ
El seu germà Albert era un conegut polític del partit de La Lliga.Ell no hi coincidia massa , políticament parlant, però si veia la necessitat que Catalunya tingués representants a Madrid a prop del poder .Notava l'enorme incomprensió que allà tenen sobre Catalunya i a vegades mútuament.
Anava a Aranjuez ,prop de Palau i el rei ,  pintava els jardins, admirava la cultura espanyola, es relacionava i s'ho passava la mar de be.Feia temps que era el pintor de jardins.

Itinerari Jardins Aranjuez

D'aquella època es la seva admiració per El Greco, del que va proposar i aconseguir un monument al passeig de Mar de Sitges.
COM ANAR-HI
Aranjuez esta aprop de Madrid.S'hi por anar amb tren: www.renfe.es-> cercanias Madrid.
Autobus :
Carretera : www.viamichelin.es-> Madrid-Aranjuez

OBRA PICTÒRICA
Pintor de jardines

L'ESCRIPTOR
També escrivia i amb èxit.Les seves obres es varen representar als teatres de la ciutat.
Hi anava a descansar de la seva malaltia  i a pintar , a casa d'uns amics. La seva obra era la riera,les velles construccions abandonades cobertes d'heures, els jardins...Ajuntament ha fet una ruta , tot remuntant la riera, realment bonica.Es maca a l'estiu, quan la calor es intensa  o la tardor, amb els seus bonics colors grocs i vermells.

La ruta Santiago Rusiñol
no te ni una obra del pintor . Amb una serie de plafons informatius , està enfocada a la seva personalitat, enginyosa, alegre, reflexiva, d'home d'èxit molt sociable.
Un cop l'any es fa la festa de Santiago Rusiñol (31 agost) .La neta del pintor passa perla riera tot comentat es obres del seu avi i les nombroses anècdotes que van omplir la seva vida.La riera una guapada i el poble medieval molt bonic.
També podeu visitar el museu La Gabella 
Turisme Arbucies

Com arribar-hi : tren  fins a Sant Celoni  seguit  autobus fins a Arbucies.
Per carretera C25 Eix transversal , mapa: www.viamichelin.es

Museu de Montserrat: es el lloc on més obres hi ha de l'autor. Molt maco l'edifici , enclavat a la muntanya de Montserrat, val la pena que us hi deixeu caure i entrar-hi.
Horaris i tarifes

Montserrat i Santiago Rusiñol

Museu del Modernisme (Barcelona)
Santiago Rusiñol al museu del Modernisme

Trobareu obres de Rusiñol per tot arreu, escampades, però el lloc on n'hi ha mes de juntes es al nou museu del modernisme (Barcelona).

BIBLIOGRAFIA

Llibres a les biblioteques populars de  Barcelona


Santiago Rusiñol : El caminant de la terra.Per Vinyet Panyella.



PER SABER MES

La Vanguardia miercoles 13 noviembre 1929: Bellos rincones de Barcelona pintados por Rusiñol.

16.06.1936  : Inauguració museu Sitges
La Vanguardia 8 abril 2017:La pintura melancólica de Santiago Rusiñol
17 gener 1935 :Escultura al Greco
28 juny 1981 :Medio siglo de la muerte de un ser único
La Vanguardia 17 juny 1931 La muerte de Santiago Rusiñol
Pintors modernistes barcelonins
Pintors sitgetans


Altres visites als voltants de Vic:
COLONIES INDUSTRIAL AL FRESER I AL TER:
 Freser: Colònia Recolons, Colònia Fàbregues, L'Herand, Colònia Pernau, Colònia Molinou, Colònia Noguera, Colònia Sorribes (o can Jordana)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada