dilluns, 16 de novembre del 2015

La Grevolosa, paisatge de tardor




LA GREVOLOSA

La fageda de la Grevolosa es un magnífic paisatge de tardor .Si  no coneixeu el  Puigsacalm, aneu-hi. Es un dels llocs mes bonics de Catalunya. A més , les fagedes a casa nostra son escasses . Veure'n una es  quasi bé un exotisme  , pràcticament només se'n troben a la comarca de la Garrotxa.


Nota: faig i fageda en castellà haya i hayedo.

QUE FER
Es una sortida bàsicament de natura : senderisme, fotografia de natura , pintura de colors tardorals i disfrutar del moment.
Hi ha diversos restaurants a la zona per dinar be, segons mana la gastronomia comarcal. A Sta Pau fesols amb denominació d'origen. Vegeu receptes tradicionals.

Pugem al Puigsacalm
Pugem al Puigsacalm des de Bracons i Joanetes per Senderisme i Teisa.

https://fotent.files.wordpress.com/2012/05/j-vayreda-la-bugada-detall.jpg
Escola paisatgística d'Olot:
Els paisatges d'Olot i el Puigsacalm han donat lloc a una enorme quantitat de pintors ;  inclús te una Escola denominada " Art  d'Olot " . Aquesta ha desenvolupat  un estil, el paisatgisme, molt escàs al segle XIX tant a Catalunya com a Espanya. El seu autor mes conegut es Vayreda, però també tenim Modest Urgell, Cases i molts altres.
Aprofiteu la jornada per  veure les seves obres al museu d'Olot (Girona).

Paisatges dels pintors d'Olot
Ruta Marià Vayreda : els paisatges que el varen inspirar.

No gaire mes lluny hi ha la Fageda d'en Jordà i la Cooperativa la Fageda. 
El seu objectiu es donar a treball a persones amb disminució psíquica  i problemes psicològics diversos, en règim de cooperativa. Demanem per a ells col·laboració i comprensió en una tasca tan noble.
Reserveu amb varies setmanes d'antelació ja que tenen limitat el nombre d'entrades segons tingui o no plaça de pàrquing ; si no en teniu , no entrareu: ni per comprar, ni per mirar , ni per fer una  visita guiada.

També podeu pujar :
El volca Croscat d'Olot. 

 PER ANAR-HI: Hi ha tres maneres d'arribar. A) La més propera des de Vic i Manlleu -St Pere de Torelló ( per la C 37). B) Des de Girona i Olot. Es una mica mes llarga i cara. C) des de Sils fins Olot i  Joanetes. Es la mes distant i cara però te uns valors paisatgístics importants.
La Grevolosa queda a prop de l'antiga carretera Vic-Girona per Olot. Poc usada actualment des de  l' inauguració del túnel de Bracons (Eix Transversal). La ruta de Gènic us ho explica molt be. Es va  fins a la boca sud del túnel i d'allí a Joanetes i la Grevolosa (terme municipal de La Vola). Una part s'ha de fer en cotxe o caminant (bastant). Veieu mapa.
Transport public: A) amb tren fins a Vic i allí autobús Teisa fins Olot . ( 5,50 €). Baixar  al punt mes proper a Joanetes i la boca de Bracons.Caminar o agafar un taxi. B) Girona-Olot : tren fins a Girona i autobús Teisa fins Joanetes i Olot.(7,50€). Igualment caminar o agafar un taxi. C) Des de Sils: tren fins a Sils. Agafar autobús Teisa línia Lloret de Mar - Olot.( 8 €). Igualment acabar el trajecte a peu o amb taxi.
Del municipi de Joanetes a la Grevolosa hi ha 11km.
El tren te importants descomptes  per a diversos grups socials, cosa que no te l'autobús.
Ubicació concreta:
http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=11200369
per Genic, a qui agraïm haver-ho pujat a Wiloc.

Estació d' Autobusos d' Olot:  Tf : 972 260 196

Receptes tradicionals :
Patates d'Olot 
Fesols de Santa Pau amb botifarra esparracada ( fesols son mongeta seca).
Botifarra del perol
Cançó muntanyenca 
 per Angel Pont i Montaner, 1949, música per instrumental de cobla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada