dimecres, 29 d’abril del 2020

El Viladrau de bruixes i tardor

EL VILADRAU DE BRUIXES I TARDOR 


Aquesta es una ciutat molt bonica, enmig del Parc Natural de Montseny . Sempre ha rebut visites de poetes , amants romàntics  de la historia  i caminants ansiosos de nous paisatges. Deia Serrallonga, el bandoler de l'amor cortès que, des de que s'estava a St.Segimon, la seva dona no el mirava. S'havia enamorat del Montseny ! aquelles valls tant verdes, els colors de la tardor rojos, grocs, marrons...els immensos roures i castanyers quan el sol travessa les branques...es un plaer immens pels sentits.Un patrimoni per a defensar.
Aquest es també un lloc de coneixedores de plantes.Medicinals, per fer licors, per la cuina...les dones d'aquestes valls son expertes en plantes de fa segles. L' Inquisició en va declarar a moltes , bruixes.Al Centre d' Interpretació de  Viladrau Bruixes i bandolers en podeu saber mes sobre elles, almenys les disset que estan documentades .


MAPA DE LA ZONA

Àlbum fotos Viladrau 



Punt d'informació turística 
Lloc municipal d'informació i reserva de places.

Guerau de Liost, poeta  
 

ESPAI MONTSENY : BRUIXES I BANDOLERS

  El 2 de novembre 1617 va haver-hi una gran trobada de bruixes provinents de tot Osona a Sant Segimon. Segons els habitants d’aquella època , la trobada va ser la causa de les grans tempestes i pedregades , que van castigar la zona amb grans inundacions. El 31 d'octubre a la nit se celebra el Ball de Bruixes, una escenificació teatral basada en aquests fets del segle XVII...

Podeu triar la visita guiada dels bandolers o les bruixes i la de plantes del Montseny. Com no dona temps per les tres , alguna d'elles  la podeu fer simplement observant l'exposició. Recomanem fer amb guia les bruixes, per el desconegut del tema.O be tornar mes endavant...

Mes sobre bruixes a Catalunya

Pac combinat visita Espai MOntseny + dinar
Els restaurants mes  coneguts son l'Hostal de la Gloria, molt bonic,i el Bofill, d'arquitectura modernista, també original i elegant .Tots dos tenen la cuina molt recomanable.Al pac hi ha molts mes llocs, que cadascú trii d'acord amb els seus gustos.

El Turó de Montgròs (El Brull)
Aquest es una gran fortalesa ibera , un lloc secret. A  16,5 Km. de Viladrau , el castell està a 4 km de la Rectoria. Podeu fer en cotxe tot excepte els 600m finals ( depèn del vehicle).
De lluny no es veu fins que no hi ets al damunt.En canvi els ibers des d'allí observaven , perfectament, el moviment militar de la Via Augusta (que ja existia amb un altre nom, menys extensa). Aquest es un lloc secret.A mida que els romans anaven avançant cremaven els poblats.Els ibers de la comarca, derrotats i sense saber què fer, es dirigien en llargues fileres al  castell de Montgròs. I allà s'hi estaven fins que trobaven solució o n'eren deportats, un cop més. Els romans , després de la conquesta, instauraven una ferotge dictadura , la fama els precedia. Anar-hi impressiona.
Hi ha una exposició a la Rectoria, que ho commemora però recomanem una visita guiada.
La Rectoria, tant per reserves, tiquets, exposició o guia.
 La ruta dels ibers
Per saber-ne mes

 Youtube: El Foraster a Viladrau
El progrmaa de la tele El Foraster hi va estar al 2016.Solen ser programes interessants, que expliquen la vida al poble en un to desenfadat.


Sant Segimon ,un lloc mític del Montseny. 
La Llegenda
A tota la comarca i llocs veïns hi ha nens i nenes que se'n diuen de Segimon i Mundeta ( Segimonda). Segons la llegenda, l'hereu del regne de Borgonya es va fer ermità en aquell lloc....

Itinerari senderista de St Segimon al Matagalls. 
Podeu adaptar o escurçar l'itinerari, encara que aquest te unes vistes fantàstiques.

Aplec de St Segimon: Tots els anys l'Ajuntament de la ciutat organitza un aplec ( romeria)  a St Segimon. Es passa el dia a l'aire lliure, es mengen coses tradicionals, es ballen sardanes...Truque per saber dates i organització.

El Bandoler Serrallonga 
Per Jordi Calvet, Revista Sapiens.

El fenomen del bandolerisme a Catalunya , València i Aragó es va donar al segle XVII per motius polítics en gran part. A Andalusia va ser el XIX. Els bandolers mes coneguts son Serrallonga, Rocaguinarda, Trucafort... Serrallonga va néixer al mas Sala (Viladrau) i es va refugiar repetidament a l' ermita de St Segimon. Podeu visitar els exteriors. Joan Sala Ferrer, alies Serrallonga, sense ser un bandoler polític , el moviment literari del romanticisme el va acreditar de tal manera , que resulta difícil discernir el mite de la llegenda.S'han escrit desenes d'articles sobre ell, una pila de gegants  el representen i passegen  el dia de la festa major...atractiu i mític, impossible obviar-lo.

Itinerari al Mas Sala

 Els bandolers , fugint de les autoritats,  es refugiaven en llocs feréstecs , llunyans i escarpats .St Llorenç del Munt, les muntanyes de Prades o els Pirineus eren llocs de concentració bandolera. En aquesta àrea  Les Guilleries i el Montseny s' emporten les freqüències. No solament son bandolers mítics, dels que es diu que robaven als rics per donar-ho al pobres, sinó que es refugiaven en llocs de paisatge esplendorós.Heu estat mai a Rupit i Tavertet? heu fet un recorregut en 4 x 4 pels tremends penya-segats ?

Rupit ,Tavertet i el bandoler Serrallonga


NATURA :

Viladrau forma part del Parc Natural del Montseny.Aquest també compren altres nuclis con ara Arbúcies, St Celoni, el Montnegre, etc.
Els Parcs Naturals son espais de gran valor natural (fauna, flora i paisatge) que han de ser preservats...no podeu agafar ni una planta ni un animaló del mateix,
per molt que us agradi ! Si cadascun dels centenars de visitants agafen una flor, no caldrà fer reserva pel futur ,perquè no quedarà res per a guardar.
Degut a que son de  gran bellesa paisatgística es convenient aprofitar l'excursió per explorar , veure i mirar.
Els centres d'informació  fan visites a peu Passejades guiades  i de diversos tipus per donar a conèixer el patrimoni. Mireu l'agenda.

Ruta de les fonts de Viladrau

GASTRONOMIA
El Montseny compren diverses comarques i es lloc de pas de totes elles. Per tant , tindrà receptes del Vallès Oriental, Osona, La Selva i el Maresma, que son les comarques que l'envolten
.El seu menjar tradicional es contundent, degut al clima: L'escudella catalana (complerta),  arrossos diversos de diumenge, botifarra negre esparracada,  receptes de caça (senglar entre d'altres) , cap i pota, pomes farcides de festa major ,  faves tendres amb tavella ( beina), formatges diversos, pomes al forn,  coca de llardons...naturalment també tenen  cuina moderna usual, sense massa interès gastronòmic ni valor tradicional.

GASPATXO DE POMA GOLDEN recepta innovadora


      INGREDIENTES:
  • 4 manzanas Golden , 1 chorrito de limón, 1 diente de ajo, 30 g de vinagre de jerez , 90 g de aceite de oliva virgen extra, 1 cucharadita de sal,  70 g, pepino (semi-pelado y sacando parte de las semillas),70 g pimiento verde , Miga de pan seca, 4-6 cubitos de hielo
PREPARACIÓN:
  1. Ponga en el vaso las manzanas peladas y cortadas en trozos,  un chorrito de limón, el ajo (quitando la parte interior), el pepino, el pimiento, la sal, el vinagre,  la miga de pan y los cubitos de hielo, triturar.
  2. Añadir el aceite y mezclar. Si se quiere se puede colar.
  3. Ponerlo en un bol y reservar  en la nevera. Servirlo bien frío.
        FAVES VERDES AMB TAVELLA
      Son faves amb beina  (vaina en castellà.) guisades, queden delicioses. Només es poden fer amb faves fresques de temporada, molt tendres; no queden be amb faves congelades. Al Montseny s'han fet tota la vida. Es poden menjar soles , com un primer de verdures, però també queden  bé com a guarnició d'alguna carn de porc o xai  amb la menta...i  l'endemà encara  es més bo, si podeu aguantar!
    INGREDIENTS
    1 quilo de faves ben tendres, fresques i amb la seva beina
    dues cebes tendres
    4 alls
    oli d'oliva verge extra
    sal i pebre al gust
    un manat de fulles de menta

    RECEPTA
    Triem les faves, les que siguin més grosses les desgranem i les més tendretes si tenen la beina sense talls ni cops les tallem a trossos com de cinc centímetres aproximadament. Si tenen fils als costats els traiem en tallar els extrems que es llencen, com es faria amb les mongetes per exemple. Netegem molt bé les faves i les beines i ho reservem.
    Pelem i netegem la ceba i la tallem a rodanxes fines.
    Als alls amb pell i tot els donem n cop amb un ganivet de fulla ampla, que quedin na mica aixafats.
    Netegem les fulles de menta.
    A una casserola de fons gruixut posem quatre cullerades d'oli d'oliva a escalfar, afegim la ceba i els alls i, quan la ceba comenci a estar transparent, afegim les faves i les beines tallades. donem unes voltes per que s'impregni tot de l'oli aromatitzat amb la ceba i l'all. Afegim les fulles de menta i tapen la cassola.
    Ho deixem fer a foc molt lent un mitja hora, podem mirar de tant en tant per remenar una mica i mirar que no ens quedem sense líquid, si cal podem afegir una culleradeta d'aigua.
    Quan les faves estiguin tendres apaguem el foc i ja ho tenim a punt. espero que us agradi!
    Bon Profit!!
ESCUDELLA D'OLI
Sopa  d'hivern feta amb llesquetes de pa  i oli ,  cuinada amb el liquid de coure la col . En aquestes terres tan fredes ,  la col es una verdura fonamental: dura tot l'hivern i te un regust especialment bo a causa de les gelades de matinada.A la cuina hi es molt present.

BOTIFARRA ESPARRECADA
Es fa amb botifarra negre els dies normals i blanca les festes.Com a tot arreu, els diners marcaven quin menjar es fa segons circumstàncies. Així i tot avui dia la botifarra negre es fa molt per festes, com un signe d'identitat.
S'usen rovellons, però podeu fer servir bolets diversos. El Montseny, als llocs permesos, hi ha una gran quantitat de rovellons i bolets en general.

POMES FARCIDES DE FESTA MAJOR
St.Martí es el del Montnegre (Montseny), d'on procedeix la recepta. El cultiu de la poma al Montseny te centenars d'anys. Hi ha diverses receptes com ara crua, al forn, etc.

SENGLAR ESTOFAT
 Al Montseny hi ha molta cacera, especialment l'omnipotent senglar , que ja està constituint un problema.

CAP I POTA

CARQUINYOLIS
Galeta aplanada, cruixent, amb ametlles.S'usa en moltes receptes o be sola, amb vi dolç o moscatell. Es compren a tots els forners i similars.

COCA DE LLARDONS
coca llardons Dolors Mateu
Es menja principalment per carnaval, abans de la Quaresma, i per la revetlla de

St Joan.Una variant molt apreciada es la coca de confitura de cabell d'àngel. Es igual que la de llardons però farcida de cabell d'àngel.En aquestes comarques la carbassa  crei molt be, inclosa la carbassa per a cabell d'àngel.

COM ARRIBAR
Amb cotxe o autocar: veure www.viamichelin.es
C-17 direcció Vic fins Seva. 75 km de Barcelona.
Amb tren: Renfe Línia Barcelona - Vic . Baixar a Seva - Tona - Balenyà( estació única).
Com que Tona es un baixador,  l'Ajuntament recomana anar fins a Vic , on  hi ha molts mes trens, i agafar l'autobús de línia. Bitllet integrat 5 zones ( Vic 6 zones).
Autobús Sagales des de Vic.www.sagales.cat
Linia 441, Vic-Malla-Tona + enllaç a Viladrau i 443 Vic-Malla-Tona -El Brull- Viladrau.
El Brull està a 6km.de l'estació i Viladrau 18 km.

 Compteu 2h entre tren i cotxe.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada